Ben jij net als wij ook zo benieuwd of stiefvadergezinnen anders functioneren dan stiefmoedergezinnen? Hoe ze functioneren en waarom ze zo functioneren? Voor het eerst staan stiefvaders in de spotlights. En wij geven hen graag een podium!
Een bijzonder webinar met filosoof Johannes Mol over Stiefvaders
25 februari ONLINE 20.00 – 21.30 uur
25 februari ONLINE
20.00 – 21.30 uur
GRATIS deelname
VOLGEBOEKT
STIEFVADERGEZINNEN
Johannes Mol in gesprek met Corrie Haverkort n.a.v. zijn onlangs verschenen boek Stiefvadergezinnen hoe ze werken en waarom ze zo werken
“Mannen accepteren het bestaan van de kinderen van hun partner vrij gemakkelijk, als was het een simpel basisgegeven. Maar dat is het niet, merken ze in de loop van tijd”.
Dit citaat is afkomstig uit het onlangs verschenen boek Stiefvadergezinnen van Johannes Mol.
Mol, docent, filosoof en onderzoeker, heeft zelf ervaring als stiefvader. Open schrijft hij over de vragen waar hij voor kwam te staan, over zijn scheiding die later volgde en zijn zoektocht naar de betekenis van stiefvader zijn. Uit nieuwsgierigheid naar het denken en voelen van andere stiefvaders begon hij in 2010 een grootschalig onderzoek naar stiefvaders.
In de interviews laten mannen blijken dat ze het heel prettig vinden om alles eens op een rij te zetten. Sommigen zeggen dat ze dit eigenlijk vaker zouden moeten doen. En er wordt regelmatig geopperd dat er gespreksgroepen zouden moeten zijn. “Niet voor mezelf, maar vooral voor andere stiefvaders” is dan vaak de daarop volgende reactie.
Uit de behoefte van stiefvaders aan meer begrip voor wat hen overkomt en hun weerzin tegen al te veel gepraat over ingewikkelde gevoelens, is het idee van dit boek voortgekomen.
25 februari gaat Corrie werkzaam bij Stiefplan, ook filosoof en auteur van het boek Van woede naar redelijkheid, in gesprek met Johannes. Ze zal hem uitnodigen te vertellen over waar stiefvaders tegen aanlopen. Hoe voelt hun positie, welke rol willen ze innemen, waar nemen ze verantwoordelijkheid voor? En natuurlijk zal ze vragen wat moeders van hun partner verwachten als het gaat om stiefvaderschap. Tot slot koppelt Mol in zijn boek ervaringsverhalen aan theorieën uit de sociale wetenschappen. Dit wordt interessant! In hoeverre sluit zijn werk aan bij het werk van Haverkort? Ook hier zijn we benieuwd naar! We zijn dan ook blij dat Johannes bereid is om zijn kennis en inzichten te delen. Vanuit Stiefplan geven we hem graag een podium.
We zitten helaas al vol!
Je kunt je dus helaas NIET meer inschrijven.
Wij gaan overleggen over een vervolgaanbod of opnamen. Gelieve hierover niet te mailen i.v.m. de vele reacties en de druk op onze administratie. Wij communiceren dit via de nieuwsbrief en hier op de website
Over Johannes:
Johannes Mol (1963) studeerde filosofie in Amsterdam en Parijs. Hij gaf tien jaar lang les over kunstfilosofie, onder andere aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Sinds 14 jaar werkt hij aan de Hogeschool Leiden, bij verschillende opleidingen in de richting van sociaal werk. Hij is daar coördinator van de afstudeeronderzoeken van de opleidingen SPH en MWD.
Door zijn eigen ervaringen als stiefvader is hij tien jaar geleden begonnen onderzoek te doen naar stiefvaders en stiefgezinnen. Het boek Stiefvadergezinnen. Hoe ze werken en waarom ze zo werken is het resultaat hiervan.
Meer lezen: www.swpbook.com/auteur/2903/johannes-mol
Over Corrie Haverkort:
Corrie Haverkort (1955) is filosoof, docent en beeldend kunstenaar. Ze studeerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze heeft zich gespecialiseerd in de wijsgerige ethiek m.n. op het gebied van hedendaagse gezinstransities. Ze verzorgt lezingen en cursussen binnen Post HBO instellingen en particuliere organisaties. Momenteel is zij werkzaam bij Popelier Opleiding voor Gezin en Professional waar ze morele dilemma’s m.b.t. ouder- en partnerschap en stiefouderschap aan de orde stelt.
Meer lezen: www.swpbook.com/auteur/1057/corrie-haverkort