Skip to content

Artikel: Hoe vertel ik het mijn kinderen?

als je verliefd bent op een nieuwe partner
Corrie Haverkort en Marlijn Kooisra-Popelier

Verliefd zijn…hoe fantastisch! Zeker als je een lange periode alleen geweest bent. Of wanneer je veel verdriet hebt gehad. Verliefd zijn terwijl je nog samenwoont of getrouwd bent voelt niet altijd fantastisch. Maar eerder verwarrend. Zeker als dit leidt tot een scheiding.
Als je verliefd bent is hij of zij de ideale man of vrouw  Zij is opgewekt en ondernemend en haalt het beste in jou boven. Hij is begripvol en boeiend en bij hem voel jij je  eindelijk thuis.  Het liefst breng je meteen je kinderen op de hoogte en wil je deze ideale lief voorstellen. Maar, wanneer stel je je nieuwe partner voor aan je kinderen? En hoe? Welke regels volg je? Is er een protocol?  Mag het? Kan het? De dilemma’s zijn legio.  Hoe doe je het juiste?

De filosoof Aristoteles zegt dat als je iets op een goede manier wilt doen, je het juiste moet zeggen tegen de juiste persoon, op het juiste moment en op de juiste manier. Tsja, gemakkelijker gezegd dan gedaan. Maar toch helpt deze uitspraak wel om er over na te denken.

Het juiste moment:

Wat is het juiste moment om je nieuwe partner voor te stellen aan je kinderen?
Op deze vraag is geen concreet antwoord te geven. Wel kunnen we je enkele richtlijnen meegeven.  Stem het juiste moment in eerste instantie af op wat de kinderen aankunnen. Hebben zij de scheiding van hun ouders verwerkt? Is er ruimte voor iemand anders? Voel dit eerst na en ga erover in gesprek met je kind.
Stem het juiste moment ook af op wat je ex aan kan. Dit klinkt misschien vreemd. Maar het is belangrijk dat jouw ex de komst van een nieuwe partner kan ondersteunen zodat de kinderen niet in een loyaliteitsstrijd komen.
En stem het juiste moment af op de duurzaamheid van je nieuwe relatie. Wacht de eerste heftige verliefdheid even af. Als je haar of zijn schaduwkant kent en daarmee kunt dealen, weet je beter wie je voorstelt aan je kinderen. Dan ben je voorbereid op waar je kinderen tegen aan kunnen lopen en hen helpen om hiermee positief om te gaan. Op die manier krijgt zowel je nieuwe partner als je kind de beste kans.

De juiste manier:

Wat is de juiste manier om je kinderen te vertellen dat je verliefd bent en een nieuwe partner hebt?
Dat kan op veel manieren: licht en luchtig, tussen de regels door, zwaar en gewichtig of met een grap. Maar waar het altijd om gaat is dat je je verplaatst in je kinderen en hen laat weten dat je je voor kunt stellen dat zij misschien niet zo blij zijn.  Dat jij verliefd bent maar dat zij vast nog moeten wennen aan de nieuwe partner. En dat ze daar alle tijd voor krijgen. Dit geeft kinderen het juiste gevoel dat ze belangrijk zijn voor jou. Misschien wel belangrijker dan de nieuwe partner. Ook is het belangrijk aan te geven dat de nieuwe partner pappa of mamma niet vervangt. En dat hij of zij die plaats ook niet inneemt maar dat jij en je ex altijd hun ouder blijft.

De juiste persoon:

En wie is de juiste persoon om aan te vertellen dat je verder gaat met een nieuwe partner?
Deze boodschap breng je natuurlijk aan je kind. Maar niet nadat je je ex-partner op de hoogte hebt gebracht. Hij of zij krijgt veel te maken met de nieuwe partner die de bonusouder wordt van jullie kind. Kijk of er ruimte is om dit samen met je ex zo goed mogelijk voor te bereiden. Help elkaar om aan te geven hoe je de taken en verzorging verdeelt en wat de rol en positie wordt van de nieuwe partner. Het is voor kinderen niet fijn om zelf hun ouder op de hoogte te moeten brengen en de eerste – vaak pijnlijke- reactie van hun vader of moeder te moeten zien. En ook je ouders en je ex-schoonouders moeten van jou te horen krijgen dat er een nieuwe lief is. De komst van een nieuwe partner raakt het hele familie systeem.

 

© Niets van deze teksten mag gebruikt worden zonder schriftelijke toestemming van de makers.

Back To Top