Sprekers Seminar 25 november 2016 

 

zwart-wit foto's cornelia sophia 006.jpg

Corrie Haverkort is docent, beeldend kunstenaar en filosoof, gespecialiseerd in de wijsgerige ethiek m.n. op het gebied van hedendaagse gezinstransities. Ze verzorgt lezingen en trainingen met onderwerpen als erkenning, verzoening en vergeving, vrijheid en gebondenheid, de ander en ik etc. Samen met Marlijn Kooistra-Popelier ontwikkelde zij het Stiefouderschapsplan,  schreef het boek Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin? Stiefplan, tips en tools,  en is opleider Stiefplan-coach. Tevens verscheen van hun hand: Liever liefde dan de beste buggy, over hoe je als ouders ook samen goede partners blijft, en ontwikkelde een praktische vorm van de Ouderschapsbelofte. Samen met Ed Spruijt schreef zij: Kinderen uit nieuwe gezinnen , handboek voor school en begeleiding.

Meer informatie over het werk van Corrie:  www.sabikunstenfilosofie.nl

 

 Marlijn_Kooistra-site.jpg

Marlijn Kooistra-Popelier is pedagoog en opgeleid in het systeem- en oplossingsgericht werken met gezinnen Naast jarenlange ervaring in de kinder- en jeugdpsychiatrie heeft zij een eigen praktijk gespecialiseerd in de begeleiding van samengestelde gezinnen. Marlijn verzorgt de opleiding aan professionals over samengestelde gezinnen en het stiefouderschapsplan samen met Corrie Haverkort. Daarnaast geeft zij trainingen in geweldloos verzet aan zowel de ambulante hulpverlening als de residentiele jeugdzorg in opdracht van Pi-research. Tevens is zij MfN (Mediatorsfederatie Nederland) registermediator met de accreditatie familiemediator. Marlijn is moeder van een zoontje en drie stiefkinderen.

Meer informatie over het werk van Marlijn kijk op: www.stiefplan.nl

 

PasfotoEdjuni2013.jpg

Ed Spruijt is als scheidingsonderzoeker lange tijd verbonden geweest aan de Universiteit Utrecht bij de Onderzoeksgroep Jeugd en Gezin. Hij is vooral geïnteresseerd in de gevolgen van scheiding voor kinderen en jongeren. In 2007 publiceerde hij Scheidingskinderen en in 2012 verscheen Kinderen uit nieuwe gezinnen (Corrie Haverkort & Ed Spruijt). In 2014 zag de tweede, geheel herziene druk van Handboek scheiden en de kinderen het licht, geschreven samen met Helga Kormos. Met Inge van der Valk heeft hij in 2013 een nieuwe ronde uitgevoerd van het langjarige onderzoek Scholieren & Gezinnen. Met Inge Anthonijsz van het Nederlands Jeugdinstituut schreef hij de Richtlijn scheiding en problemen van kinderen, die in de zomer 2015 is gepubliceerd. Spruijt schrijft artikelen en geeft lezingen over scheiding, scheidingskinderen en stiefgezinnen. Hij is zelf lang geleden ook gescheiden en heeft daarna met kinderen en stiefmoeder een ‘nieuw gezin’ gevormd. Hij heeft geleerd dat nog veel kan worden verbeterd aan preventie, voorkomen en begeleiden van scheidingskinderen.

Veelbelovend lijkt de in Vlaanderen ontwikkelde ouderschapsbelofte: een positief ritueel met familie en vrienden na de geboorte van een kind om aandacht te geven aan ouderschap en opvoeding nu en in de toekomst.
Meer informatie over het werk van Ed Spruijt kijk op: www.scheidingskinderen.nl  

 

Dianne-Kroezen_voorzitter-vFAS_IMG_5885 (1).jpg

 

Dianne J.I. Kroezen is advocaat, scheidingsmediator en bijzondere curator, gevestigd te Amsterdam bij Fam. Advocaten. Sinds 1998 is zij als advocaat gespecialiseerd in het personen- en familierecht. Daarbinnen heeft zij zich door de jaren heen gespecialiseerd in het internationale familierecht. Sinds 2003 is zij tevens scheidingsmediator aangesloten bij de vereniging Familierechtadvocaten Scheidingsmediators (vFAS), de grootste specialisatievereniging binnen de Nederlandse Orde van Advocaten. Naast haar werkzaamheden als advocaat en scheidingsmediator wordt ze regelmatig benoemd tot bijzondere curator voor minderjarigen, die een tegenstrijdig belang met (een van) hun ouders hebben, waardoor zij een eigen vertrouwenspersoon c.q. belangenbehartiger nodig hebben. Dat kan zijn in het kader van hun afstamming, maar ook in het kader van de zorg en opvoeding. Dianne J.I. Kroezen is vanaf 2013 bestuurslid van de vFAS en sinds 2015 de bestuursvoorzitter. De vFAS bestaat uit bijna 1000 leden, die allemaal gespecialiseerde familierechtadvocaten en tevens scheidingsmediator zijn.

 Tenslotte heeft ze enkele artikelen gepubliceerd over diverse onderwerpen, die met haar vakgebied verband houden, zoals over de proceskostenveroordeling en over internationale kinderontvoering. Meer info: www.verder-online.nl

 

 maarten.jpg

 Maarten van der Linde is psycholoog, systeemtherapeut en docent aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij werkt in de gespecialiseerde Kinder- en JeugdGGZ in Utrecht. Hij geeft individuele, relatie- en familietherapie. Hij verzorgt workshops en lezingen op het gebied van relaties en met name over de relationele impact van de transitie van partnerschap naar ouderschap. Maarten van der Linde is erg geïnteresseerd in nieuwe manieren om relaties te versterken. Hij ontwikkelt in samenwerking met de Vrije Universiteit eHealth modules die relatieproblemen tegengaan (www.pinkcloud.nu). Hij heeft samen met zijn partner twee jonge dochters.  

Meer informatie kijk op www.pinkcloud.nu 

 

 Lenneke van hastenberg.jpeg

 Lenneke van Hastenberg studeerde psychologie aan de Universiteit van Brabant.  Ze is ruim twintig jaar werkzaam als psycholoog en is daarbij supervisor en opleidster in Past Reality Integration oftwel PRI. Dit is een methode ontwikkeld door psycholoog Ingeborg Bosch die hierover verschillende boeken publiceerde. Twee van haar boeken zijn in het kader van het congres Ouderschapstransities interessant: De onschuldige gevangene, over het ouderschap en het opvoeden van kinderen, en het boek Onze liefde, over relaties, mogelijke relatieproblemen en het voorkomen ervan. Sinds 2000 werkt Lenneke van Hastenberg vanuit haar eigen praktijk. Als psycholoog en therapeut helpt zij volwassenen en kinderen hun hart te openen naar zichzelf en naar elkaar en minder vanuit angst en meer vanuit liefde samen (op) te groeien. Zij is moeder van twee dochters.

Meer info: www.PRIonline.nl

 

BOEK foto achterflap.jpg

Annegien Ochtman-de Boer (1955) studeerde theologie (met als hoofdvak pastorale psychologie) in Leiden en volgde de opleiding tot predikant bij de Remonstranten. Zij 'stond' in twee gemeentes en startte daarna (2006) haar eigen rituelenbureau (zie www.ritualiter.nl). Ze noemt zich 'rituelencoach' en heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen bij belangrijke gebeurtenissen in hun leven. Ze zet daarbij heel gemakkelijk een stap (of: een paar stappen!) uit de kerk; ze is bijvoorbeeld ook Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Ze probeert in haar werk steeds weer het belang van vieren en stilstaan te onderstrepen. Van haar hand verscheen in 2015 Nieuwe Rituelen. 

Vorm geven aan de belangrijke momenten in je leven, een praktische handleiding die goed kan helpen bij de zoektocht naar een nieuwe en persoonlijke invulling van die belangrijke momenten. www.ritualiter.nl 

 

1b75851.jpg

Kalinka Vehmendahl 

 

Kalinka Van Vehmendahl is verloskundige in een stadspraktijk in het midden van Almere. Zij begeleidt vrouwen en partners van zwangerschap tot en met de eerste periode na de geboorte. Sinds de eerste dag aan de opleiding tot verloskundige was ze al gefascineerd door de verschillende belevingen en ervaringen van vrouwen. De laatste jaren ervaarde ze een toenemende angst voor zwangerschap en bevalling bij vrouwen en partners. Zij ontwikkelt zich daarom momenteel tot coach om angstige zwangeren en vrouwen met nare bevalervaringen te kunnen begeleiden. Zij ziet de zwangerschap ook als de geboorte van een nieuw gezin; de geboorte van een vader en een moeder. In de praktijk ziet ze in de zwangerschap vooral focus op materiele zaken en maakt ze genoeg mee om te twijfelen of goed gezamenlijk ouderschap wel goed voorbereid is.

Daarnaast geeft zij zwangerschapscursussen (www.hypnobirthing-flevoland.nl) aan stellen. Verbinding, autonomie, hechting, omgaan met angsten en vertrouwen in eigen kunnen staan hierin centraal.

Kalinka heeft 2 grote zonen van 14 en 17 jaar.

 

‘Ik wist niet van mezelf
dat ik jaloers kon worden op
kinderen.’

In de media

RTL4 Editie NL
Eerste hulp bij stiefgezinnen 


Flair
En dan heb je ineens 6 kids! 


Trouw

7 gouden regels voor het stiefgezin


Radio 3FM
Expert Marlijn over stiefmoeder worden

Agenda

Masterclass Het Stiefouderschapsplan
13 oktober 2017


Vervolgdagen Opleiding Stiefplan-Coach

3 november en 24 november 2017


Terugkomdag 2017
 6 oktober 2017 

 

Bestel het boek


Hoe maak je een succes van je nieuwe gezin?
Stiefplan, tips en tools voor het samengestelde gezin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Met het Basisstiefplan leg je in 10 stappen de basis voor een geslaagd samengesteld gezin.

Je ontvangt één keer in de zes weken de nieuwsbrief. Je kunt je altijd weer uitschrijven.