skip to Main Content

Scheiden en opnieuw beginnen… in lastige tijden!!

Drieluik - Over geweldloos verzet, erkenning en recht doen aan elkaar.

LET OP: Het is niet meer mogelijk om in te schrijven voor het Drieluik Scheiden en opnieuw beginnen in lastige tijden.

 

Het verwerken van een scheiding is voor bijna alle mensenlevens ontwrichtend. Het roept angst op, woede en verdriet. Wanneer dit zich aandient in lastige tijden zoals nu corona dan nemen de spanningen extra toe. Helemaal als er ook een nieuwe liefde is en een samengesteld gezin gevormd wordt. Werkdruk, financiële zorgen, thuisonderwijs, in contact blijven met de ex-partner en de kinderen heen en weer laten gaan naast het klaarstaan voor kinderen van je nieuwe partner, is voor veel ouders zwaar en pijnlijk.

Een van de risico’s is dat door heftige emoties en spanningen de scheiding of het nieuwe gezin kan ontaarden in langdurige conflicten en jarenlange strijd. Soms zo erg dat professionals zich afvragen: hoe kan dit? Waarom stopt het niet? Waarom denken ouders niet meer aan hun kinderen? Met als laatste vraag: wat kan ik als professional doen als er sprake is van woede, geweld en heftige emoties in deze gezinnen?

Drieluik

In een verdiepend en interactief drieluik staan we stil bij bovengenoemde issues met bevlogen en kundige bijdragen van:

  • Corrie Haverkort, filosoof en gespecialiseerd in hedendaagse gezinsveranderingen
  • Marlijn Kooistra, pedagoog en trainer geweldloos verzet
  • Merel Kerremans, cognitief behandelaar, Stiefplan-Coach en Schipbehandelaar.
  • Aleide Hendrikse, VFAS-advocaat en mediator en is werkzaam als hoofddocent Scheidingsrecht bij de beroepsopleiding voor de advocatuur.

 

Dit drieluik wordt georganiseerd door Stiefplancoach en bestaat uit 3 online avondsessies.

Praktische informatie

Voor wie:

Data:
Tijd:
Online:
Accreditatie:
Kosten:

mediators, jeugdzorg werkers, jeugd- en gezinsprofessionals, pedagogen, psychologen en geïnteresseerden
Datum wordt bekend gemaakt
19.30 uur – 21.30 uur
via zoom
in aanvraag bij SKJ
€150,- (btw vrij) voor totaal 6 uur scholing

Van woede naar redelijkheid – Corrie Haverkort

van woede naar redelijkheid: over emoties, erkenning en rechtvaardigheid bij scheiding, de komst van een nieuwe partner en het samengestelde gezin

Hoe kun je als professional omgaan met emoties van ouders tijdens heftige conflicten en langdurige strijd? Een van de ingangen is om de cognitieve betekenis van emoties te kennen en met de ouders bespreekbaar te maken. Waarbij de emotie woede centraal staat. Een emotie waarvan veel hulpverleners aangeven dat zij deze het zwaarst vinden bij de begeleiding van ouders en kinderen. In deze voordracht wordt ingegaan op de betekenis van woede. Waar verwijst deze emotie naar en waar verlangt het naar? Hoe maak je deze emotie bespreekbaar maken bij scheidende ouders?  Hoe waarborg je dat er recht wordt gedaan aan alle partijen en er afgezien kan worden van vergelding?

Geweldloos verzet – Marlijn Kooistra –Popelier

over liefdevolle standvastigheid en grenzen bij onacceptabel gedrag in het samengestelde gezin

Een pijnlijke scheiding en vorming van een samengesteld gezin roept naast woede vaak ook veel gevoelens van verslagenheid en onmacht op. Deze emoties van machteloosheid halen ons uit onze kracht, uit de verbinding met ons zelf. Terwijl de kracht nodig is om ons te verzetten tegen onacceptabel en soms destructief gedrag van de ander. Van onmacht naar kracht. Niet alleen in je handelen. Maar juist ook in je denken, je houding, je taal én je gedrag.
Het gaat over leren de-escaleren, zelfzorg om weer in je kracht te komen, het leren om keuzes te maken – pick your battles – en vanuit daar te verbinden met de ander vanuit de relatie/betrokkenheid of liefde.
Leer het ijzer smeden als het koud is. Een interactief college waarin de basisprincipes van geweldloos verzet aan bod komen en hoe deze in te zetten bij scheiding en samengestelde gezinnen.

Weg van het toernooimodel – Aleide Hendrikse-Voogt | Gescheiden…. maar wel samen ouders – Merel Kerremans

Weg van het toernooimodel

Nog te vaak ontaardt een scheiding onnodig in een langdurige strijd en eindigen ouders in de rechtbank. Het Nederlandse procesrecht in familiezaken kenmerkt zich door het indienen van een verzoek- en verweerschrift. Deze wijze van procederen wordt ook wel het zgn. toernooimodel genoemd. Om gelijk te krijgen van de rechter, kunnen de standpunten van ex-partners gemakkelijk verharden en komen zij steeds verder van elkaar af te staan. Het is algemeen bekend dat de kinderen hiervan de dupe worden. Ingegaan wordt op :wat staat je als advocaat-mediator te doen om ouders in scheiding te behoeden voor een lange strijd. En hoe zorg je ervoor dat zij na de scheiding samen ouders kunnen blijven?.Hoe en waarom is het maken van onderscheid tussen de juridische procedure en het menselijk proces van afscheid nemen belangrijk?  Bij het inzetten van de methode  ‘Weg van het toernooimodel’ vis het belangrijk dat professionals  onderling, de advocaat en hulpverlener, met elkaar samenwerken en elkaar weten te vinden.

Over het zorgvuldig afhechten van de ex partner relatie, het opbouwen van een goede ouder-relatie en het belang hiervan voor het samengestelde gezin.

Centraal staat het belang van het zorgvuldig afhechten van de liefdesrelatie tijdens en vlak na de scheiding. Dit proces aangaan tijdens of na de scheiding is niet gemakkelijk. Maar wel een voorwaarde om ervoor te zorgen dat de kinderen zo min mogelijk nadeel ondervinden van de scheiding. En het welzijn van de ouders én hun kinderen bevorderd wordt.

Ook wordt stil gestaan bij de komst van een nieuwe partner. Dit is voor kinderen vaak zwaarder dan de scheiding van hun ouders (Gelatt 2010). Het belang van een goed afgehechte eerste relatie is daarbij van grote invloed op het welslagen van de nieuwe relatie.

The Scheiden en opnieuw beginnen… in lastige tijden !! Drieluik ticket sales has ended!

Datum

21-01-2022

Tijd

19:30 - 21:30

Kosten

€150,00

Locatie

Online
Stiefplan

Organisator

Stiefplan
Telefoon
+31 6 40851704
Email
info@stiefplan.nl

Wij zijn Marlijn Kooistra-Popelier en Corrie Haverkort de grondleggers van het stiefouderschapsplan en oprichters van Popelier Opleiding en Begeleiding. Wij hebben jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen en hebben daarnaast ook persoonlijke ervaringen als moeder en bonus-plus-stief opvoeder.

Blijf op de hoogte!

Regelmatig bieden we nieuwe trainingen en data aan. We sturen je graag een bericht om je op de hoogte te houden.

Postadres:
Blikveldweg 1
1359 KA Almere

Marlijn Kooistra-Popelier
06-40851704

Corrie Haverkort
06-28125600

Back To Top