Ga naar hoofdinhoud

Terugkomdag voor Stiefplan-Coaches 2022

SAMENGESTELD: LIEFDE, LEED EN LOYALITEIT

10 jarig Jubileum seminar over samengestelde gezinnen + Boeklancering
30 september 2022

Bent u geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van samengestelde gezinnen, kom dan naar het seminar Samengesteld op 30 september 2022. De dag bestaat uit lezingen over familieverhoudingen, psychopathologie in complexe gezinssituaties en stiefgrootouders. Daarnaast maakt u kennis met enkele boeiende werkvormen over deze thema’s en wordt het nieuwe boek van Corrie Haverkort en Merel Kerremans ‘Mijn kleinkind – jouw kleinkind’ gepresenteerd.

*Accreditatie is toegekend voor MfN-mediators (5 PE-punten) en voor SKJ jeugd- en gezinsprofessionals (5,75 PE-punten). Na afloop van de dag verzorgen wij de invoer van je PE-punten.

Else Marie van den Eerenbeemt, specialist op het gebied van familieverhoudingen, gaat in op de relaties tussen (schoon)ouders en kinderen, en zussen en broers onderling. Welke gevolgen hebben scheiding en andere breuken in het gezin en nieuwe, samengestelde gezinnen op deze relaties? In de lezing bespreekt ze prangende vragen als: Kan mijn moeder me verbieden mijn vader te zien? Mijn kinderen hebben mijn nieuwe vriend toch gewoon te accepteren? Wat kan ik doen om mijn kleinkinderen te mogen zien? Kortom: familie en familieleed dat in samengestelde gezinnen vaak nog gevoeliger ligt.

Lezing 2: Psychopathologie en conflictsituaties

Psychiater Jeroen Terpstra In zijn lezing gaat hij in op de partner-relatie tussen ouder en stiefouder en de ex-partner. In de wisselwerking van deze driehoek kunnen negatieve spiralen van gedrag ontstaan waardoor verwijdering toeneemt. Ook kan er sprake zijn van psychopathologie waar je als partner pas later in de relatie zicht op krijgt. En waar je als stiefplan-coach in de praktijk mee geconfronteerd wordt als termen als ‘hij is autistisch’ en ‘zij heeft borderline’ soms al te gemakkelijk over de tafel gaan. Maar wat als er inderdaad sprake is van gedrag dat verwijst naar een van deze verwijten? Welke vormen van psychopathologie zijn er? Hoe kun je het herkennen? En in hoeverre zijn we allemaal in meer en mindere mate behept met gedrag dat in crisissituaties zomaar aan de oppervlakte kan komen?

Over JEROEN TERPSTRA

We zijn blij dat ook psychiater Jeroen Terpstra komt spreken. Hij is psychiater en gespecialiseerd in moeilijk verstaanbaar gedrag en agressie, psychofarmacologie en diagnostiek. Hij is gepromoveerd op onderzoek naar Schizofrenie en is 11 jaar werkzaam geweest als hoofd van 24uurs/Acuut GGz Centraal (Flevoland). Sinds 2011 geeft hij les aan de post-HBO systeemtherapie-opleiding en is een veel gevraagd spreker en docent. Sinds 2017 heeft hij zijn eigen zorginstelling, het Psychiatrisch Expertise Centrum.

Kijk voor meer achtergronden en informatie op het YouTube kanaal van het Psychiatrisch Expertise Centrum (https://youtube.com/channel/UCJVrYhhqNVrs5Fu5VI4GvUA).

De terugkomdagen zijn altijd zeer boeiend! En fijn om collega’s weer te ontmoeten!

Lezing 3 – Stiefgrootouderschap: morele dilemma’s

Het derde onderwerp van het seminar behandelt een onderwerp waar tot nu toe nog maar weinig aandacht voor was: stiefgrootouders. Naar aanleiding van hun nieuwe boek ‘Mijn kleinkind – jouw kleinkind’ spreken Merel Kerremans en Corrie Haverkort over dilemma’s rondom de nieuwe partners van je ouders, én over stief-opa’s en -oma’s. Heten zij allemaal opa en oma? Wie beslist dat? En hoe vier je de verjaardagen van de kleinkinderen als grootouders en stiefgrootouders moeite hebben met elkaar? In de lezing wordt ingegaan op morele dilemma’s waar in-between-ouders en stiefgrootouders tegen aanlopen en worden vijf nieuwe etiquetteregels voor stiefgrootouders geïntroduceerd.

Werkvormen: Lief, leed en loyaliteit

Het seminar wordt afgesloten met een aantal boeiende en praktische werkvormen die aansluiten bij de inhoud van de lezingen, ontwikkeld door Marlijn Kooistra-Popelier en Merel Kerremans. De werkvormen zijn gericht op professionals die in hun werk te maken hebben met samengestelde gezinnen, kinderen en/of ouders, maar ook op mensen die door eigen ervaring hiermee te maken hebben (gehad) en zich willen verdiepen in de vragen, dilemma’s en kansen rondom samengestelde gezinnen.

programma IN VOGELVLUCHT

Definitief programma volgt.

10.00: Inleiding

10.30 – 12.00 uur: lezing Else Marie van de Eerenbeemd
12.00 – 13.00 uur: Corrie Haverkort
13.00: Lunch pauze
13.45 – 15:15 uur: Jeroen Terpstra
15:15 uur: Pauze
15:45 uur: Corrie Haverkort en Merel Kerremans
16:30 uur: Afronding

Organisatie

Het seminar Samengesteld is georganiseerd door Popelier Opleiding en Begeleiding. Filosofe Corrie Haverkort en pedagoge Marlijn Kooistra-Popelier schreven tien jaar geleden het boek ‘Hoe maak je een succes van je samengestelde gezin’, dat aan de wieg stond van een groot netwerk van Stiefplan-Coaches. In de afgelopen tien jaar publiceerden zij over diverse aspecten rondom scheiding, ouderschap en de vorming van nieuwe gezinnen. Naast Corrie en Marlijn zijn ook Merel Kerremans en Aleide Hendrikse-Voogd betrokken bij de ontwikkeling van trainingen en de opleiding van nieuwe Stiefplan-Coaches.

 

Locatie: het Arsenaal in Naarden
Tijd: 10-17 uur

€ 240,00 btw vrij inclusief het nieuwe boek: Mijn kleinkind- Jouw kleinkind ter waarde van €24,95.

*voorwaarden: Mocht er sprake zijn van corona maatregelen dan houden wij 1.5 meter afstand in de zaal. Daarnaast is er een livestream aanwezig zodat de dag eventueel thuis gevolgd kan worden.
Restitutie vanwege corona maatregelen is daarom niet mogelijk.

Wat anderen hebben ervaren

Weer een leerzame dag gehad met collega Stiefplan-Coaches. Trots op ons mooie werk!

Wat een bijzondere dag. Voelde mij gedragen in de vragen en antwoorden. Top!

Wederom een leerzame en inspirerende terugkomdag!

Door elk jaar een dag met andere professionals door te maken ervaar ik weer hoe mooi, kwetsbaar en hoe hard het nodig om om hier aandacht voor te blijven hebben.

Een informatieve dag, zoals gebruikelijk hing ik aan de lippen van Corrie en de oefeningen o.l.v. Marlijn gaven betekenis aan de beschouwingen.

Jullie enthousiasme, samenwerking en combi!

Interessante dag over zeer boeiend onderwerp: moeder-stiefmoeder. Weer veel stof tot nadenken.

“Inspirerende dag in verzorgde en verzorgende ambiance.
Fijne verdieping op de inhoud en goed onderwerp.
Leuk om vanuit de Stiefplan-Coaches input te krijgen!
Behoud jullie originaliteit: het open staan en mee vibreren met wat er leeft.

Inspirerende dag in verzorgde en verzorgende ambiance.

Geweldige verzorging!

Inspirerende en levendige dag! Met veel goede inzichten, alleen zou meer tijd om verder uit te diepen fijn zijn.

Altijd weer inspirerend om Marlijn en Corrie zo prachtig te zien werken.

Let op: de Terugkomdag wordt georganiseerd als een live bijeenkomst op locatie, onder voorbehoud dat het met de dan geldende regels is toegestaan om in een groep bij elkaar te komen. Wij houden rekening met de dan geldende afstand- en hygiënemaatregelen.

We behouden ons het recht voor om, indien de overheidsmaatregelen daarom vragen, de Terugkomdag uit te stellen ofwel als online bijeenkomst te organiseren. Wij informeren deelnemers hierover in een zo vroeg mogelijk stadium en bieden hen het dan meest geschikte alternatief aan. Annuleringsvoorwaarden blijven geldig. 

The Prijs ticket sales has ended!

Datum

30-09-2022
Verlopen!

Kosten

€240,00

Locatie

Arsenaal
Website
https://www.arsenaalrestaurants.nl/
Stiefplan

Organisator

Stiefplan
Telefoon
+31 6 40851704
Email
info@stiefplan.nl

Wij zijn Marlijn Kooistra-Popelier en Corrie Haverkort de grondleggers van het stiefouderschapsplan en oprichters van Popelier Opleiding en Begeleiding. Wij hebben jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen en hebben daarnaast ook persoonlijke ervaringen als moeder en bonus-plus-stief opvoeder.

Blijf op de hoogte!

Regelmatig bieden we nieuwe trainingen en data aan. We sturen je graag een bericht om je op de hoogte te houden.  

Postadres:
Blikveldweg 1
1359 KA Almere

Marlijn Kooistra-Popelier
06-40851704

Corrie Haverkort
06-28125600

Back To Top