Skip to content

Geweldloos verzet in stiefgezin

Hoe zou het zijn als:

  • jij ouders en partners waarbij het helemaal escaleert een krachtig alternatief kunt bieden?
  • je inzicht kunt bieden  als er zoveel onmacht is dat zij alleen nog maar harder gaan vechten óf juist aan alles toegeven?
  • je ouders met inspirerende kennis en verdieping gebaseerd op o.a. Gandhi en Martin Luther King kunt begeleiden én praktische tools voor thuis biedt?
  • je een manier van werken leert die geweldloos is maar wél een stevige andere weg biedt, waarbij grenzen stellen essentieel is?
  • je echte verdieping krijgt in twee dagen en met praktische tools en oefeningen naar huis gaat?

Ervaren trainer geweldloos verzet

Jaren geleden, toen ik nog in de kinder- en jeugdpsychiatrie werkte, maakte ik kennis met Geweldloos Verzet, oftewel Verbindend Gezag*. Na het volgen van de opleiding bij het Lorentzhuis startte ik ermee in de oudergesprekken en mocht ik trainingen geven aan groepen ouders. Ik werd opgeleid als train-de-trainer door het Lorentzhuis en het trainingsinstituut PI Research, waarna ik als freelancer aan de slag ging voor PI Research. Hier trainde ik professionals en verschillende teams in de ambulante en residentiële Jeugdzorg.

Leer op een andere manier kijken

Wellicht heb je weleens gehoord van Geweldloos Verzet, Nieuwe Autoriteit of Verbindend Gezag. Het gedachtegoed is inmiddels wereldwijd omarmd en wordt zowel ingezet in het onderwijs, hulpverlening als in de politieke strijd.
Toch is het gedachtegoed van Haim Omer nog steeds relatief nieuw in Nederland.

En hier ligt een mooie kans voor Coaches, mediators, gezinsbegeleiders, verpleegkundigen en zorgprofessionals die werken met samengestelde gezinnen. Ik gun het namelijk zoveel meer hulpverleners om gezinnen hiermee te begeleiden! De tijd is nu rijp om het prachtige werk van Haim Omer ook over te dragen aan andere zorgprofessionals.

Maar let op: Geweldloos Verzet is géén ‘Quick fix’ of een geprotocolleerd programma dat houvast biedt. Alles draait om op een andere, geweldloze manier te leren kijken, denken maar vooral ook te DOEN! Dat kan soms behoorlijk out of the box zijn. En het is een proces dat tijd vraagt.

Geweldloosheid & verzet Juist in coronatijd

Juist in deze tijd, met zoveel meer stress, angst en relatieproblemen kan het Geweldloos Verzet / Verbindend Gezag een nieuw perspectief bieden. Hoop, houvast en opnieuw gevonden regie en kracht. Van onmacht naar kracht! Verbinden met kracht en liefde en de power en wil om grenzen te (durven) stellen.

Vanaf zomer 2020 heb ik de tweedaagse Basiscursus Geweldloos Verzet aangeboden voor Stiefplan-Coaches. Na twee succesvolle pilots is nu de tijd gekomen om ook andere zorgprofessionals, die werken met (kinderen uit) samengestelde gezinnen, kennis te laten maken met deze prachtige methode. De cursus is geaccrediteerd voor MfN-mediators, SKJ-jeugdprofessionals en V&VN-verpleegkundigen.

Wat leer je deze dagen:

 • Het gedachtegoed van Geweldloos Verzet en de basis om hiermee te werken.
 • Wat maakt het opvoeden in deze tijd zo anders en complex?
 • Wat is gezag? Hoe gaan we om met gezagsvraagstukken in samengestelde gezinnen?
 • Welke voorbeelden gaven Gaande, Martin Luther King en Mandela? Wat kun jij hier praktisch uithalen in de begeleiding van ouders en stiefouders?
 • Leren de-escaleren met praktische tools.
 • Het belang van de relatie, de verbinding en toepasbare interventies zoals relatiegebaren.
 • Het belang van ouderlijke aanwezigheid.
 • Hoe werkt Actief Verzet?

Basistraining
Na de twee dagen basistraining kun je in de praktijk aan de slag met de basistools.
Na het volgen van deze twee dagen heb je een grondige basis waarbij de nadruk ligt op toepassing in samengestelde gezinnen.  Maar de toepassingen zijn ook direct zéér goed te gebruiken bij de begeleiding van gescheiden ouders en ouders/kinderen in het algemeen. En zelfs in je eigen leven!

Omdat Geweldloos Verzet bomvol praktische interventies zit en het tijd kost om je deze interventies eigen te maken, zijn twee dagen eigenlijk te kort om je volledig te trainen in Geweldloos Verzet.** Maar met deze tweedaagse Basiscursus leg je een goede basis!

MEER LEREN OVER SAMENGESTELDE GEZINNEN?

Deze basiscursus is gericht op toepassing in samengestelde gezinnen. Wij adviseren je om eerst de Masterclass Werken met samengestelde gezinnen te volgen. In één middag leer je meer over de kenmerken en dynamiek van stiefgezinnen. Je krijgt het boek Hoe maak je een succes van je samengestelde gezin hierbij cadeau! Heb je de Masterclass al gevolgd of werk je al langer met samengestelde gezinnen, dan ben je goed voorbereid op de basistraining Geweldloos Verzet in samengestelde gezinnen. Twijfel je, neem dan contact met ons op.

Unieke kans voor Coaches, Mediators, Gezinsbegeleiders en Verpleegkundigen die werken met samengestelde gezinnen.

Maak gebruik van dit unieke aanbod. Je wordt getraind door een ervaren trainer Geweldloos Verzet die als geen ander weet hoe je dit kunt inzetten bij samengestelde gezinnen. Een unieke kans voor jou als professional om je verder te verdiepen!

Praktische informatie

Data voorjaar 2021: 10 en 11 juni 2021 (3 plekken vrij)

Locatie: NB nieuwe locatie, deelnemers ontvangen hierover bericht
Trainer: Marlijn Kooistra-Popelier
Tijden:  09.30 tot 17.00 uur
Prijs: € 395, btw-vrij
Maximaal 10 plaatsen beschikbaar; inschrijving op volgorde van aanmelding.
Deze dag is inclusief koffie/thee, lunch en hand-outs.

 • Accreditatie MFN: 12 PE-punten
 • Accreditatie SKJ Jeugd- en Gezinsprofessionals: 13 PE-punten
 • Accreditatie V&VN (jeugd-, kinder- en wijkverpleegkunde, SPV): 12 PE-punten

Geweldloos verzet is ontwikkeld door Haim Omer.
*  Blom en Wiebenga van het Lorentzhuis hebben de methodiek naar Nederland gehaald en zijn de  Nederlandse grondleggers, zij gaven het de term Verbindend Gezag.

* Opleidingsinstituut Pi research verzorgt trainingen aan de residentiële en ambulante jeugdzorg over het geweldloos verzet. Voor incompany trainingen kun tu contact opnemen met Marianne Haspels van Pi research. 

** Heb je na deze zomercursus behoefte aan meer verdieping? Dan is er een mogelijkheid tot de verdiepende training gericht op het verdiepend werken met de interventies.

Datum

15-04-2024

Kosten

€395,00

Locatie

Almere
Stiefplan

Organisator

Stiefplan
Telefoon
+31 6 40851704
Email
info@stiefplan.nl

Wij zijn Marlijn Popelier en Corrie Haverkort de grondleggers van het stiefouderschapsplan en oprichters van Popelier Opleiding en Begeleiding. Wij hebben jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen en hebben daarnaast ook persoonlijke ervaringen als moeder en bonus-plus-stief opvoeder.

Blijf op de hoogte!

Regelmatig bieden we nieuwe trainingen en data aan. We sturen je graag een bericht om je op de hoogte te houden.  

Postadres:
Blikveldweg 1
1359 KA Almere

Marlijn Popelier
06-40851704

Corrie Haverkort
06-28125600

Back To Top