Ga naar hoofdinhoud

Opleiding Stiefplan-Coach 23 mei, 16 juni en 14 september 2023

Compacte en complete opleiding waarin de breedte van de casuïstiek van samengestelde gezinnen aanbod komt. Waardevol in alle opzichten!

Driedaagse Opleiding Stiefplan-Coach (OSC)

Werk jij met kinderen of met gezinnen en herken jij dit:

 • dat je handvatten mis om op een positieve manier om te gaan met ouders in een (complexe)scheiding zeker wanneer er ook sprake is van een nieuwe partner.
 • dat je kennis mist over de dynamiek in samengestelde gezinnen en wil je praktische vaardigheden opdoen?
 • dat je zelf ervaring hebt met stief, en word je als hulpverlener afgeleid door je eigen ervaringen?
 • dat je een bijdrage wilt leveren aan het voorkómen van nieuwe scheidingen, maar weet je niet hoe?

Wil jij méér kunnen betekenen voor kinderen en ouders in samengestelde gezinnen? Volg dan de Opleiding tot Stiefplan-Coach.

Let op!

Je moet eerst de Masterclass hebben gedaan voordat je aan de opleiding kunt deelnemen. Lees hier meer over de Masterclass.

Onze missie

Onze missie is om ouders en stiefouders te helpen een succes te maken van hun samengestelde gezin, het welzijn van kinderen van gescheiden ouders die opgroeien met stiefouders te verhogen en het hoge aantal tweede scheidingen te doen afnemen.

De Opleiding tot Stiefplan-Coach is opgebouwd vanuit onze expertise als pedagoog, filosoof/ethicus en advocaat/mediator. Onze opleiding is erkend door CRKBO en geaccrediteerd door Kwaliteitsregister V&V en Register Zorgprofessionals, SKJ (jeugd- en gezinsprofessionals) en Mediator Federatie Nederland (MfN).

In drie dagen zoveel bruikbare info die direct ingezet kan worden!

 • Wil jij inzicht en kennis van het samengestelde gezin, over dynamiek, kenmerken, valkuilen en mogelijkheden?
 • Wil je meer achtergrond informatie en verdiepende inzichten bijvoorbeeld als gaat om hechting tussen stiefouder en stiefkind, impact van het wonen in twee gezinnen, voor en nadelen van co-ouderschap, gevolgen van ouderverstotingsverschijnselen?
 • Vind jij kennis gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek belangrijk maar zoek je ook praktische handvatten en materiaal om concreet mee aan de slag te gaan?
 • Of zoek je naar mogelijkheden om jouw gezinsbegeleiding, echtscheidingspraktijk of mediationwerk uit te breiden met effectieve hulp aan samengestelde gezinnen?

 

Volg dan de opleiding tot Stiefplan-Coach.

Dit ga je leren

Na de opleiding is je rugzak gevuld met praktische, juridische, pedagogische en ethische kennis. En met noodzakelijke vaardigheden die je direct kunt inzetten.
Je weet per gezin een juiste keuze te maken uit de vele onderwerpen waar stiefouders voor komen te staan. Je leert werken met onze methode die je helpt om de gevolgen van conflicten en ruzies in samengestelde gezinnen te beperken en waar nodig te voorkomen.

Opleiding

De Opleiding tot Stiefplan-Coach bestaat uit vier dagen. Iedere trainingsdag bestaat uit interactieve colleges, praktische oefeningen en het bespreken van thuisopdrachten. Tijdens de opleiding begeleid je een samengesteld gezin aan de hand van onze methode het Stiefplan, verdiep je je in de verplichte literatuur en schrijf je enkele verslagen.

Na de opleiding heb je al een samengesteld gezin begeleid aan de hand van de methode van het Stiefouderschapsplan. Je weet dus direct hoe je ermee aan de slag kunt gaan! Accreditatie voor SKJ jeugd- en gezinsprofessionals, V & VN kwaliteitsregister en MfN-mediators is in aanvraag.

Onze cursisten waarderen de kwaliteit van onze opleiding met gemiddeld een 8,8.

Toelatingseisen

• Minimaal afgeronde HBO-opleiding gericht op hulpverlening.
(Bijvoorbeeld: Mediation-opleiding, Pedagogiek, Verpleegkunde, SPH, maatschappelijk werk enzovoort)
•  Twee jaar werkervaring met ouders, gezinnen of samengestelde gezinnen.
• De Opleiding Stiefplan-Coach is een bijscholing naast de werkzaamheden als professional.
• Voor deelname aan de vierdaagse Opleiding gelden bovenstaande voorwaarden, plus deelname aan de Masterclass.

Voor deelname aan de gehele opleiding dient men na aanmelding het cv en een motivatie te versturen naar info@stiefplan.nl. Twijfel je of je aan de voorwaarden voldoet? Neem contact met ons op; in sommige gevallen kun je de opleiding volgen en op een later moment geregistreerd worden als Stiefplan-Coach.

Zelfstudie

Naast deelname aan de Masterclass en de vierdaagse Opleiding wordt er van je verwacht dat je je voorbereidt door het lezen van de boeken en de handleiding, en dat je voor de Praktijkdag een opdracht maakt. Voor de praktijkopdracht zoek je zelf contact met een samengesteld gezin en maak je een verslag van een gesprek. We verwachten dat je ongeveer 10 uur besteedt aan de literatuur en de praktijkopdracht.

Registratie Stiefplan-Coach

 • Het jaar waarin Opleiding Stiefplan-Coach is gevolgd en het certificaat is behaald, geeft recht op vermelding met naam en website op: www.stiefplan.nl op de pagina Stiefplan-Coach.
 • Ouders met een hulpvraag, die binnenkomt bij Stiefplan.nl, worden doorverwezen naar een Stiefplan-Coach in de regio. Daarnaast kunnen mensen zelf via stiefplan.nl zoeken naar gecertificeerde Stiefplan-Coaches bij hen in de buurt.
 • De professional is na behalen van het certificaat vrij om Het Stiefplan te gebruiken in zijn individuele-, partner- of gezinssessies met ouder en stiefouder.

Vervolgregistratie per jaar kan indien één Terugkomdag per jaar is gevolgd. Hiermee waarborgen we de kwaliteit als gecertificeerd Stiefplan-Coach. De Terugkomdag wordt verzorgd door Marlijn Kooistra-Popelier, Corrie Haverkort en/of Aleide Hendrikse. De Terugkomdagen staan in het teken van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van samengestelde gezinnen en Het Stiefouderschapsplan.

De Algemene Voorwaarden van de Opleiding tot Stiefplan-Coach vindt u hier.

Veelgestelde vragen

Wat is het niveau van de opleiding?

Wij vragen van onze cursisten een achtergrond op hbo-niveau bijvoorbeeld in het sociaal-maatschappelijke, pedagogische, psychologische of juridische domein. Je zult literatuur doornemen en opdrachten doen op dit niveau. In het werken met samengestelde gezinnen krijg je te maken met ouders van diverse opleidingsniveaus, en ook daarom is het belangrijk om op dit niveau te kunnen functioneren. De vierdaagse opleiding is door het CRKBO geaccrediteerd als opleiding op hbo-niveau.

Is dat niet veel geld voor een opleiding?

Wij bieden vier dagen geaccrediteerd onderwijs door drie topdocenten, gespecialiseerd in de pedagogische, juridische en ethische aspecten van samengestelde gezinnen. De opleidingsdagen zijn goed verzorgd, met uitgebreid lesmateriaal, twee boeken en recente onderzoekscijfers. Na de opleiding ben je een jaar lang gecertificeerd Stiefplan-Coach/samengesteld gezin coach. Wil jij kinderen en ouders uit samengestelde gezinnen beter begeleiden, dan is dit een waardevolle investering.

Wat wordt er van mij verwacht?

Volledige inzet gedurende vier intensieve cursusdagen. Als voorbereiding vragen we je om lesmateriaal te lezen, daarnaast krijg je thuiswerkopdrachten voor dag 2 en dag 3. Eén van de opdrachten omvat een kort begeleidingstraject met een samengesteld gezin. We vragen je om zelf op zoek te gaan naar een stiefouder(paar) om een of meer gesprekken mee te voeren. De totale belasting van de thuisopdrachten en literatuur is rond de 10 uur, naast vier intensieve dagen van 10:00 tot 17:00 uur.

Kan ik een eigen praktijk beginnen na de Opleiding?

Ben jij al werkzaam in de zorg, bijvoorbeeld als gezinsbegeleider? Of werk je als mediator, advocaat, juridisch echtscheidingsspecialist, relatietherapeut of kindercoach? Heb je kortom een gedegen achtergrond en ervaring als coach of in een eigen juridische of therapeutische praktijk? Dan kun je direct aan de slag als Stiefplan-Coach in een eigen praktijk. Onze vierdaagse opleiding kun je beschouwen als een aanvulling op je beroepscompetenties.

Welke PE-punten levert deze opleiding?

Accreditatie is aangevraagd voor de volgende professionals: MfN-Registermediators, SKJ jeugd- en gezinsprofessionals en V&VN en Register Zorgprofessionals. Voor alle accreditaties geldt: wij regelen de registratie van de punten na afloop van de Opleiding en uitsluitend indien deze met goed gevolg is afgerond. Informeer ons tijdig over je registercode.

Werken jullie met annuleringsvoorwaarden?

Ja, onze annuleringsvoorwaarden sluiten aan bij de regels die door MfN worden gehanteerd. Wanneer je kort voor de cursusdagen afzegt, krijg je slechts tot een deel van de kosten gerestitueerd. Het is echter ook mogelijk om, indien je verhinderd bent, deel te nemen aan de eerstvolgende keer dat de cursusdagen worden gegeven, zonder extra kosten. Je vindt de annuleringsvoorwaarden hier.

Krijg ik extra cliënten door deze opleiding?

Als gecertificeerd Stiefplan-Coach maak je deel uit van een netwerk van Stiefplan-Coaches. Je wordt vermeld op de website www.stiefplan.nl en wij verwijzen mensen met een hulpvraag door. Daarnaast geven wij tips over het vinden van cliënten en jezelf presenteren als Stiefplan-Coach.

Ik heb het boek/de boeken al. Krijg ik korting?

Helaas kunnen wij geen korting bieden op de cursusprijs wanneer u (een deel van) de te lezen boeken al in bezit heeft. Wel zijn onze boeken zeer geschikt om bijvoorbeeld uit te lenen aan een cliënt, of deze ter inzage te leggen in uw wachtruimte.

 1. Hoe maak je een succes van je samengestelde gezin? Stiefplan, tips en tools – Corrie Haverkort, Marlijn Kooistra-Popelier en Aleide Hendrikse-Voogt (Uitgeverij Pica, 2016, vierde druk).
 2. Van woede naar redelijkheid – Emoties, dilemma’s en erkenning bij scheiden, nieuwe partner en samengesteld gezin. Corrie Haverkort (Uitgeverij SWP, 2018). Dit boek wordt uitgedeeld tijdens de Opleiding.
 3. Werkboek – uitgereikt tijdens de Opleiding.

Kosten opleiding inclusief jaarlicentie

De kosten voor de driedaagse Opleiding tot Stiefplan-Coach zijn € 995 btw vrij.
Hiervoor ontvang je:
– drie dagen intensief onderwijs door de ontwikkelaars van het stiefouderschapsplan
– het boek Van Woede naar Redelijkheid;
– lesmateriaal met recente onderzoeksgegevens;
– het handboek voor de Stiefplan-Coach;
– syllabus Schoolgaande kinderen uit nieuwe gezinnen
– koffie/thee en drie goed verzorgde lunches.

Daarnaast ben je gedurende een jaar gecertificeerd Stiefplan-Coach en word je vermeld op onze website. Je ontvangt van ons het logo van Gecerticifeerd Stiefplan-Coach.

Ieder jaar organiseren wij een terugkomdag speciaal voor Stiefplan-Coaches.

Momenteel is er geen opleiding gepland, neem contact op voor evt mogelijkheden.

Beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden

Datum

23-05-2023 - 14-09-2023
Verlopen!

Kosten

€995,00

Locatie

Almere
Stiefplan

Organisator

Stiefplan
Telefoon
+31 6 40851704
Email
info@stiefplan.nl

Wij zijn Marlijn Kooistra-Popelier en Corrie Haverkort de grondleggers van het stiefouderschapsplan en oprichters van Popelier Opleiding en Begeleiding. Wij hebben jarenlange ervaring in het werken met samengestelde gezinnen en hebben daarnaast ook persoonlijke ervaringen als moeder en bonus-plus-stief opvoeder.

Blijf op de hoogte!

Regelmatig bieden we nieuwe trainingen en data aan. We sturen je graag een bericht om je op de hoogte te houden.  

Postadres:
Blikveldweg 1
1359 KA Almere

Marlijn Kooistra-Popelier
06-40851704

Corrie Haverkort
06-28125600

Back To Top